Održavanje zimskog kaputa

Složili smo se da je pravi odabir zimskog kaputa vrlo bitna stavka u popunjavanju ormara. Al šta je sa njegovim održavanjem? Kako da ga na pravi način operemo i odložimo za narednu sezonu? Kako da ostane svež, bez gubitka svog početnog sjaja?

Skoro je sigurno da niko od nas nikada nije ni pomislio da ne opere farmerke ili majicu tokom cele sezone. Zašto bismo onda zapostavili zimski garderobu koja je, ako ne isto, onda približno jednako bitna kao i letnja? Naravno, činjenica je da kaput nema direktan kontakt sa našim telom, al i te kako ima dodira sa spoljašnjim faktorima i zagađivačima. Padavine, izduvni gasovi i brojni drugi zagađivači svakako utiču na izgled našeg kaputa i skraćuju mu životni vek. Stoga dolazimo do zaključka da održavanje zimskog kaputa predstavlja, ne samo stvar higijene, već i pitanje „roka trajanja“ ovog odevnog predmeta. Treba naglasiti da je pravilno pranje kaputa neophodno barem jednom u toku godine, a poželjno je i dva puta i to uvek kad njihova sezona prođe i pre nego što ga odložimo do početka sledeće. Verovatno mislite da je čišćenje zimskih kaputa užasno naporan posao, ali prava istina je da je to mnogo jednostavnije nego što bi se moglo očekivati. Naši dizajneri prvenstveno preporučuju hemijsko čišćenje kao najbolji način održavanja Vašeg kaputa, ali Vam pored toga otkrivaju par odličnih ideja pomoću kojih ćete uštedeti novac, a istovremeno na kvalitetan način očistiti zimski kaput i odložiti ga do sledećeg korišćenja.

Slično kao i džempere, takođe i vunene kapute možete mašinski prati. U osnovi je vuna, te je i proces čišćenja isti. No, kod kaputa je bitno da se prvo pozabavimo mrljama koje je moguće lako ukloniti pomoću odstranjivača mrlja za vunu. Nakon toga, ono što treba da uradite je da okrenete kaput iznutra ka spolja, a zatim ga ubacite u mrežastu vrećicu za veš. Vrećicu zatim treba isprati hladnom vodom na nežnom ili vunenom programu u veš mašini. Ono o čemu treba da povedete računa jesta da se prilikom pranja koristi deterdžent za vunu ili kašmir, nikako nešto drugo kako ne biste oštetili Vaš kaput. Nakon pranja dolazi sušenje, te Vam i ovde skrećemo pažnju da bi kaput trebalo sušiti na mestu gde nije direktno izložen sunčevoj svetlosti ili nekom drugom izvoru toplote. U suprotnom se može desiti da se vuna skupi i da kaput izgubi svoj originalan izgled.

Što se tiče održavanja vunenog kaputa, u toku sezone nošenja, predlažemo Vam da koristite valjak ili četku za otpatke od prediva. Na kaputu se uglavnom nakupljaju dlake ljudskog ili životinjskog porekla, a takođe i pamučna vlakna. Naravno, nije nikakav problem ako nemate neku od ovih alatki, jar skoro jednak efekat možete postići i sa običnom lepljivom trakom, tako što ćete je obmotati oko ruke sa lepljivom stranom okrenutom ka spolja. Laganim i temeljnim prevlačenjem trake preko kaputa uspešno ćete pokupiti sve neželjene čestice koje su se nakupile na njemu. Veoma je bitno i da odstranite končiće koji vise sa Vašeg kaputa jer ćete time izbeći da kaput skuplja višak neželjene tkanine.

Sada dolazimo do momenta kada treba da odložite zimski kaput za narednu sezonu tako da očuva svoj prvobitni sjaj i izgled. Naš predlog je da, prilikom odlaganja kaputa u ormar, uvek koristite ofingere od kedra. Prvenstveno zbog toga što je kedar materijal koji tera moljce, a istovremeno ćete izbeći da Vaš kaput poprimi neprijatan miris naftalina. Ukoliko ne možete da nađete ovakve ofingere, jednako korisne će Vam biti i kesice kedra. Jednostavno okačite kaput na kakav god ofinger nađete, a na njega(ofinger) jednu ovakvu kesicu. Naša preporuka je da prilikom odlaganja zimskog kaputa u ormar koristite torbu za odeću. Ova ideja je utoliko dobra što sprečava taloženje dlaka, prašine i ostalih čestica. Na kraju, još jedan vrlo koristan trik je da napunite rukave kaputa papirom. Time postižete da se Vaš kaput ne izdeformiše od dugog stajanja.

Ne morate da se ponovite svake godine. Uz ovih par trikova i saveta, očuvajte sjaj i kvalitet svog kaputa koji će izgledati kao da je upravo izašao iz prodavnice, a ne iz Vašeg ormara!

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Prodavnica